7 лесни начина за защита на Природата

от Милена Георгиева

Odoo • Image and Text

Настъпилите събития през последните няколко месеца, като че искат да ни накарат да преосмислим начина си на живот и ценностна система. Природата сякаш се умори от нас, нашето поведение и отношение към нея, и реши да ни покаже колко сме незначителни и преходни в кръговрата на Вселената.

Убедена съм че ако не всеки, то повечето от нас в момента осъзнават и се замислят върху случващото се. Време е всички да се замислим и направим всичко възможно от наша страна, за да спрем разрухата и онищожението на заобикалящата ни среда.


Всеки един от нас може да даде своя принос, колкото и малък да е той, в опазването на Земята, защото опазвайки нашата Природа, ние опазваме и себе си!

Има 7 “простички” неща от ежедневието ни, с които ако се съобразяваме и направим начин на живот, то ние ще направим “голяма” услуга на Природата:

1.  Намали консумацията на вода

Няма нужда водата да тече напразно в душа, докато сапунисваме тялото и косата си, освен това шампоанът ще има по-добро действие, ако не бъде отмит веднага след нанасянето му. Можем да спестим вода и като спираме кранчето докато си мием зъбите, вместо да я оставяме да тече.

Така спестяваме не само вода но и пари!

2. Да перем разумно 

Добре е да изчакваме събирането на повече дрехи за пране преди да решим да пуснем пералнята, както и да бъдем умерени в слагане на перилен препарат в прането. Перилният препарат който използваме замърсява водните басейни на планетата и унищожава организмите живеещи там.

Перейки разумно опазваме водните басейни на планетата, и пестим пари!


3. Пестете хартията 

Много дървета, вода и енергия се използват в производството на хартия. Затова бъдете пестеливи в ползването й. Отпечатвайте писма и документи само, когато е наложително и ползвайте хартията от двете й страни.

Така опазваме гората, и пестим пари!

4. Пестете електроенергията

Винаги изключвайте светлините в помещенията, които не се използват в момента. Спирайте телевизора, компютъра и останалите устройства, вместо да ги оставяте в „заспал” режим.

Голям ефект с минимални усилия, така пестим електроенергия и пари!


5. Да се откажем от пластмасата

Използването на найлон и пластмаса се превъръща в огромен проблем за Природата ни. Намалете пластмасовите отпадъци и употребата на найлонови торбички. Заменете ги с такива за многократна употреба, може да си изберете красиви и оригинални торбички от плат.

6. Велосипед вместо автомобил

Сега, когато е топло е много по-лесно да се грижим за опазването на околната среда. Когато е удобно, особено за къси разстояния, можем да избягваме колата и да я заменяме с по-здравословния вариант - велосипеда.

Така ще помогнем за намаляване на въглеродните емисии, ще се поддържате във форма, а и пестим пари!


7. Пазарувайте разумно

Избирайте сезонни продукти и местни производители. Освен че ще се храним с пресни и вкусни плодове и зеленчуци, ще стимулираме националното производство. Всички си спомняме вкуса на едно време на плодовете и зеленчуците. Сега повечето са като нарисувани, а вкуса......без коментар!