Из дневника на начинаещ предприемач - "Идеята с която ще променя света"

от Румен Диканчев

Odoo • Image and Text

"Имам идея...истинска, голяма идея! Тази идея не ми дава покой. Сигурен съм, че с нея ще промени света и ще бъда следващият Гейтс, Джобс или Зукабърк. Напълно съм сигурен, че никой в целият свят не се е сетил за това, така че няма да имам конкуренцияНе мога да спра да мечтая, как ще започна свой бизнес, как милиони хора от цял свят посещават моя уебсайт, присъединяват към моята мрежа, купуват продуктите ми и след това...сутрин ще пристигам на работа в големия си офис, с черна лимузина карана от шофьор Ще стана богат, ще се пенсионирам рано, ще живея на многомилионната си яхта, а името ми ще остане в историята! Да, решено е, стартирам компанията си! " - из записките на начинаещ предприемач   

Всеки начинаещ предприемач в дигиталното предприемачество, който планира да промени света, вярва, че идеята му е уникална и че никой друг от 7,8 милиарда души световно население не е помислил за това. Също както и че идеята му има потенциал да промени света. Но нека да зададем на себе си няколко въпроса:

1. Какъв е шансът наистина никой друг в света да няма същата идея?

Преди около година бях поканен от приятели да се присъединя към техния стартъп (проект базиран на блокчейн) и там срещнах стар приятел от туристическата индустрия, който доста неохотно искаше да ми разкаже за идеята си, която цели да промени туристическата индустрия в глобален мащаб. След няколко минути колебание (всеки предприемач знае усещането, когато разказва на някого за идеята си), той ми разказа за своята концепция. За негова изненада, след като приключи да говори, му казах „Сега ще ти покажа как втвоята идея работи в действителност“ и му показах продукт, базиран на абсолютно същата концепция, която ние изграждаме няколко години по-рано.

И така, отговорът на въпроса е; Шансът да бъдеш единственият в света, който има тази идея, наистина е много малък. Всъщност възможността, идеята вече да съществува или други хора някъде по света мислят  или вече изпълняват проекти, базирани на подобна концепция са много по-високи.

Следователно предприемачът, преди да започне проекта си  трябва старателно да провери дали идеята му вече не е реализирана или дали съществуват други продукти, предлагащи подобни функционалности.

Дори, ако вашата "уникална" идея се окаже, че изобщо не е уникална, това все още не означава, че не трябва да се опитвате да я реализирате, просто коригирайте стратегията си за "плаване в червения, а не в синия океан [1]", учете се от конкурентите си, и бъдете по-добри и по-бързи от тях - Google не беше първата създадена търсачка, но въпреки това сега Google е лидер!  

2.Всяка идея има ли потенциал да промени света?

Не всяка идея има потенциал да промени света.Има два типа идеи: Идеи базирани на продукти и идеи базирани на пазарни решения.Обикновено идеята, базирана на пазарни решения, са тези, които имат потенциала да променят света. Ако намерите решение на съществуващ пазарен проблем - тогава може би вашата идея ще промени света!

3.Ще има ли конкуренция на вашата идея?

Не се заблуждавайте, ще имате конкуренция! Независимо дали вашата идея е уникална или не, ще имате конкуренти. Ако вашият проект е в зоната на „синия океан“, няма да имате веднага пряка конкуренция, но със сигурност ще има косвена конкуренция от заместващи продукти, които вече съществуват на пазара и хората използват. Не след дълго, когато вашето уникално решение е в мрежата „на живо“, ще генерира и пряка конкуренция, създадена от хора, предлагащи подобни или същите решения, базирани на концепцията на вашия проект.

Но ако идеята ви попадне в зоната на „червения океан“, тогава със старта на проекта вие ще се сблъскате както с пряката  така и с косвената конкуренция.

Конкуренцията не трябва да ви плаши. Въпреки че тя ще направи живота ви по-труден, вие също можете да се учите от конкурентите си, да се стремите да бъдете по-добри от тях, да ги надхитрите, да предложите на клиентите си по-добър продукт или услуги, но най-вече да се движите по-бързо от вашите конкуренти!


Ако вашата концепция е уникална и продуктът ви е в мрежата "на живо", тогава трябва да тичате и то бързо!


Дори ако идеята ви не е уникална или с потенциала да промените света, не се отказвайте от нея, все пак можете да изградите добър, печеливш бизнес от нея


Приемете конкуренцията си, учете се от нея, надхитрете я и просто бъдете по-добри от другите!


Бележки: [1] Червен Океан - пазарни условия с яно определени конкуренти, и типични начини на действие на бизнеса в конкретна индустрия. Нарича се Червен Океан, като аналог на бурен океан, пренаселен от акули които се бият за една и съща плячка.

Син Океан -  пазарни условия в които конкуренцията е минимална, и пазарът има потенциал да се развива и расте. Нарича се Син Океан, като аналог на спокойни, тихи води, с много храна и малко конкуренция за плячката.