Да защитим природата - Бъдете част от решението, не от проблема

от Милена Георгиева

Odoo • Image and Text

В предишната си статия говорих за разделното събиране на отпадаци, за да улесним процеса на рециклиране като по този начин спомогнем за опазването на природата за следващите поколения. Но, рециклирането може само да намали до известна степен размера на щетите които причиняваме, но не и да реши проблема. Решението на проблема се крие в рационалното използване или дори напълното спиране на използването на изделия от пластмаса, които трайно замърсяват природата. В тази статия бих искала да ви предложа няколко полезни съвета как да ограничите използването на пластмаса в ежедневието си, както и да споделя няколко видеоклипа, показващи размера на проблема и че трябва да направим нещо, за да спрем замърсяването.

 
 

Пластмаса

Поради изключително дългото време за разграждането и веднъж изхвърлена в природата, пластмасата представлява един от най-големите замърсители. Взето предвид, че тя е един от най-широко използваните продукти в ежедневието ни има много начини да намалим индивидуалното и потребление и да играем ефективна роля в опазването на природата. В Тихия океан плува огромен остров от пластмаса и населението на островите там практически живее в нашия боклук!

Тихоокенски остров от пластмасов боклук! Населението на Тихоокеанските острови живее в боклука създаден от нас!

Найлоновите торбички 

Въпреки че, някои супермаркети прилагат политика "без пластмасови торбички“ в повечето магазини все още се използват. Ние можем да променим това, заменяйки найлоновата торбичка с чанта за многократна употреба или ако все пак купите найлонова торбичка - ползвайте я повече от веднъж. Така ще намалите създадените от вас пластмасови отпадъци и ограничите шансовете найлонови торбички да попадна в природата. Само 9% от произведените пластмаси се рециклират

 
 

       Как ли се чувства океанското животно задушаващо се в найлонова торбичка? National Geographic

 
 
 

Пластмасови Бутилки

Питейна вода, любимите ни безалкохолни напитки и бира се продават предимно в пластмасови бутилки. Да, няма да отрека, че за нас е много удобно да ги използваме, но тези бутилки са кошмар за природата и един от основните й замърсители. Купете си кана с филтър за вода (много от бутилирана вода всъщност е само филтрирана), така ще спрете да използвате бутилирана вода. Купувайте безалкохолни напитки и бира продавани в стъклени бутилки, така не само ще помогнете на природата, но и ще защитите здравето си, тъй като вредни отлагания от пластмаса няма да влязат в организма ви!

Еквивалент на един камион с пластмасови отпадъци се изхвърлят в морето всяка минута! Микро пластмасови частици има дори в храната и напитките ни

Дъвки за дъвчене

Можете да ги видите на тротоарите почти навсякъде.Чудили ли сте се от какво се правят дъвки? 80% е синтетична пластмаса и ако не се изхвърлят правилно дъвката е втората най-често срещана форма на боклук след цигарите. Нужни са 5 години дъвката се разтвори в природата. Затова следващия път, когато решите да си купите дъвка, помислете не само какво ще направите на природата, но и какво причинявате на зъбите и устата си.


 
 
Страхотен бизнес модел - помогa на природата, като почиства улиците от дъвки и ги рециклира до нови материали 
 
 

Цигарените фасове

Фасовете са сред най-големите замърсители на природата. Всеки фас изхвърлен на плажа или в планината, е вреден отпадък замърсяващ околната среда по много начини и трае 10 години. Един фас може да замърси между 8 и 10 литра вода, да не говорим, че ако попадне в стомаха на животно не може да го разгради. Разбира се, тютюнопушенето е въпрос на личен избор и всеки пушач разбира добре вредите за здравето си които сам си причинява. Моят призив е, бъдете отговорени когато пушите не само към хората около вас, но и към природата, като не хвърляте цигарата си на тротоара или в канализацията, тъй като от там ще попадне в реките и световния океан!