10 неща които всеки предприемач трябва да знае преди да започне

от Румен Диканчев

Odoo • Image and Text

Различни експерти по стартиращ бизнес и преподаватели предлагат различни точки, когато говорят по тази тема. Точките които аз предлагам са базирани на моя личен опит със стартиращи компании, в които участвах през последните 10 години.

 

1. Бъдете готови да споделите вашата (уникална) идея

„Трябва да разкажа на други хора за моята уникална идея, но те могат да я откраднат“. Това е може би най-голямото притеснение на всеки предприемач, който планира да промени света с уникалната си идея. Реалността е, че трябва да споделите идеята си с други хора, ако смятате да я реализирате. НЯМА друг начин! Ако не споделите идеята си с други хора, тогава вашата идея е толкова добра, колкото и мъртва идея!

2. Бъдете наясно, че предприемачеството ще окаже огромно влияние върху личния ви живот

Без значение какъв ще бъде вашият бизнес и какъв ще бъде неговият размер, бъдете готови да пожертвате много от личния си живот. Ще трябва да инвестирате много (да не кажа) цялото си време в бизнеса, така че вашите скъпи хора ще страдат. Не се заблуждавайте, това ще бъде тежък живот, но затова пък, ако успеете, наградата ще бъде голяма.

3. Намерете опитни ментори / съветници, които да ви помогнат в задачата

Независимо дали имате предишен опит в управление на бизнес или не, ще откриете, че това е напълно различна игра. Тази игра изисква различен тип знания и различен набор от умения. Някой със съответния опит, знания и контакти ще направи живота ви много по-лесен. 

4. Напиши си домашното

Преди да започнете, трябва да имате пълни познания за индустрията, в която ще се състезавате. Подгответе цялата необходима документация, преди да започнете бизнеса си. Когато започнете да говорите с инвеститори или просто се опитвате да привлечете партньори или поддръжници, те ще ви я поискат! Документацията ще ви помогне и да стоите фокусирани върху вашите бизнес цели и планирани етапи на развитие.

5. Ако ще имате партньор - направете своя избор внимателно

Партньорът може да бъде голяма помощ по пътя към успеха, може да бъде голямо бреме което не бихте могли лесно да оставите зад себе си, но може да бъде и причината за провала на бизнеса. Казано просто, в начинание като това, нямате нужда от приятел - имате нужда от някой, който може реално да допринесе за развитието на бизнеса, а също и някой на когото можете да имате пълно доверие (повярвайте ми, успехът или провалът променят хората по различни начини).

6. Внимателно изберете своя екип

Всичко зависи от екипа! Често предприемачите избират екипа си измежду приятелите си или семейната им среда. Освен ако вашият приятел или член на семейството няма необходимите знания и опит - това обикновено не работи. Трябва да намерите и привлечете опитни хора за задачата. Отличната идея може да бъде съсипана от посредствен екип, посредсвена идея може да бъде много успешно реализирана от отличен екип.

7. Финансиране и паричен поток

Това е работа на пълен работен ден! Парите са кръвния поток на всеки бизнес. Трябва постоянно да работите за осигуряване финансирането на вашия бизнес - особено ако планирате бизнес в световен мащаб. Ако парите свършат ... е, играта приключи.

8. Бъдете готови да правите жертви

Инвеститори, партньори и всеки друг човек, който се присъедини към вас в бизнеса, ще има свои собствени искания към вас. Трябва да сте готови да удовлетворите тези искания по един или друг начин, ако искате да продължите. Не забравяйте, 100% собственост от "0" евро бизнес = 0 евро, но 5% собственост от 1Милиард евро бизнес = 50 милиона евро.

9. Пуснете продукта си на пазара възможно най-бързо

Не се опитвайте да създадете продукт с функционалности, които смятате, че вашите клиенти ще очакват или ще използват. Не знаете какво ще се хареса на клиентите ви, докато не ги попитате. Затова, пуснете продукта си на пазара възможно най-бързо и клиентите ви, ще ви кажат какво им харесва и какво не, във вашия продукт.

10. Стойте фокусирани

Често предприемачите започват проекта си с една идея, но след това постоянно я променят или надграждат. Това е най-добрият начин за провал, тъй като никога няма да можете да изградите продукт, готов за пазар.